Memoriile Cetății


Programul Memoriile Cetății își propune să consolideze legăturile dintre oameni și poveștile orașului. Fie că suntem conștienți sau nu, împărțim fragmente de memorie cu străzile pe care le străbatem, cu porțile pe sub care trecem, cu oamenii pe care îi cunoaștem sau chiar cu cei care ne sunt străini. Timișorenii vor avea astfel ocazia să descopere − alături de artiști, personalități ale orașului și turiști − tipuri de intervenții artistice în spațiul public, aflate chiar în proximitatea locului în care trăiesc.

Inițial pornit în căutarea memoriei, programul Memoriile Cetății a devenit purtătorul unui mesaj de schimbare activă, de revoluție de fiecare zi, pornind de la cercetări asupra spiritului Timișoarei. Începând cu 2018, prin apeluri deschise de proiecte și implicând artiști diverși, Memoriile Cetății a ajuns în majoritatea cartierelor capitalei Banatului, propunând zeci de intervenții în spațiul public și aproape 100 de evenimente artistice.

În 2018, am celebrat 100 de ani de la Marea Unire cu o serie de intervenții organizate timp de zece zile, în zece cartiere, împreună cu zece artiști sau grupuri de artiști și cu tot atâtea organizații sau asociații din Timișoara: pensionari, persoane cu deficiențe, suporteri, minorități etnice etc. În acest fel, am reușit să ducem evenimentele culturale în spații neconvenționale, în locurile tranzitate zilnic de timișoreni, în drumul lor spre muncă, școală sau casă: instalații artistice în cartiere, concerte sau piese de teatru în stații de tramvai sau autobuz etc.

În 2019, Memoriile Cetății au readus în prim plan memoria și energia Revoluției, prin pictură murală de mari dimensiuni, benzi desenate în stații de tramvai, intervenții artistice pe tramvaie sau prin teatru politic și concerte. Propunând de la început evenimente în care publicul a devenit parte a actului artistic, traseul recuperează, dincolo de amintirea Revoluției, memoria unei comunități care nu a încetat să viseze și să provoace schimbarea.

În 2020, au fost create 12 murale în Complexul Studențesc, prin apel deschis și curatoriere, care și-au propus să surprindă spiritul Timișoarei, creând adevărate scenografii pentru scene între blocuri. În contextul în care pandemia a împiedicat organizarea unor evenimente culturale în spațiul public, intersecțiile au devenit spațiu de întâlnire cu poezia: strofe din poemele unor poeți contemporani timișoreni, dar și din țară, au surprins trecătorii în așteptare la trecerile de pietoni.

În 2021, Memoriile Cetății a ajuns la ediția a IV-a și a continuat dezvoltarea unor intervenții în spațiul public, în cartierele Timișoarei, în care macro-narațiunea și evenimentele istorice s-au împletit cu micro-narațiunile orașului și poveștile locuitorilor.

Scopul final al programul este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.


Ediția a IV-a


În 2021 a avut loc cea de-a IV-a ediție cu tema „Bega, între trecut și viitor”. Programul din acest an s-a concretizat în cadrul a 3 componente.

Componenta de artă urbană, dezvoltată încă din 2018, a pus accentul pe arta murală. Până în prezent au fost realizate 23 de intervenții permanente (picturi murale pe calcane, intervenții pe fântâni, pe topdeck-urile hidrobuzelor), obiectivul fiind acela de a transforma orașul într-o galerie în aer liber care să vorbească locuitorilor și vizitatorilor despre specificul Timișoarei, istoria acestor locuri, dincolo de estetica pe care o propun. În 2021, au fost realizare intervenții pe 5 din cele 7 hidrobuze aflate în exploatarea Societății de Transport Public Timișoara (pe o suprafață totală de aprox. 300 m2).

Cele 5 lucrări selectate în urma open-call-ului:

„Benjamin exploratorul”. Autor Lucian Niță / KSELEQOQYNQYSHY (Casele cu Ochi Închiși)

„Bega Narrative”. Autor Robert OBERT

„Intergalactic Boat Ride”. Autor Mircea Popescu

„Simbioză”. Autor Popescu

„Yakamoz”. Autor Alex Baciu

Juriul open call-ului: Corina Nani, Mihai Danciu, Andrei Condoroș.

Componenta educațională de artă urbană – 26 de elevi, 8 studenți și 4 profesori de la Liceul de Arte Plastice Timișoara, sub coordonarea profesorilor și artiștilor Horațiu-Christian Pavelescu, Corina Nani și Mihai Zgondoiu, au intervenit pe 200 de metri pătrați în diverse tehnici: pictură murală, mozaic și grafitti. Timp de aproape o lună, elevii și profesorii au intervenit pe gardul exterior al liceului, pe gardul din beton de la intrarea în complexul liceal și pe calcanul nord al corpului B de clădire a liceului.

Lansată în 2021, componenta educațională de artă urbană vizează crearea, în rândul elevilor și studenților la arte, de la diverse specializări, un interes pentru regenerarea urbană și crearea de comunități prin street art.

Poezia de stradă – Minutul de poezie. Continuarea unor inițiative din 2019 (Spoken Word), Poezia de stradă – cu intervenții temporare sub formă de stencil-uri în 60 de intersecții din oraș (preluate și de alte orașe din țară – Galați, București), în 2021 poezia inundă spațiul urban pe unde radio, în cafenele, librării, centre comerciale, teatre, corporații. O selecție de 26 de poeme contemporane, făcută de Bogdan Munteanu, au fost înregistrate în lectura actorilor Laurențiu Pleșa și Alina Ilea și difuzate zilnic, timp de o lună.

Proiectul Memoriile Cetății este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, parte a Programului Cultural TM2023.

Proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Manager proiect:
Ovidiu-Iuliu Dajbog-Miron
Contracte și parteneriate:
Odette Pârvulescu
Asistent producție:
Melinda Terek
Co-curatori:
Ionuț Suciu și Andreea Săsăran
Curator Poezie de stradă - Minutul de poezie:
Bogdan Munteanu
IT:
Tibor Novak
Website:
Costin Bleotu și Andrei Drăcea
Grafică:
Andrei Drăgan
Comunicare & PR:
Isabella Andra Crețan
Documentare video:
Electronic Resistance (Critsti Văduva - video, Octavian Horvath - sound)
Documentare foto:
Sebastian Tătaru
PRTM2021:
Manuela Anghelescu


Voluntari editia IV:

Andreea Săsăran și Ionuț Suciu


Ediția a III-a


În toamna lui 2020 am ajuns acolo unde ne-am propus, mai exact, în inima orașului, mai aproape de cei tineri și de cei curioși de a descoperi felul în care Timișoara a ajuns să-și spună povestea așa cum o face de peste ani.

Au fost realizate 12 picturi murale în Complexul Studențesc cu tema „Istoria, spiritul și specificul Timișoarei”:

„Together”. Autor Popescu

„Alive TM”. Autor Robert OBERT

„Easy life”. Autor LUX

„Freedom”. Autor Cristian Scutaru

„Fortificații”. Autor Lucian Sandu-Milea

„N.A.A.P. NeoAtariArcadePacloud”. Autor Horatiu-Christian Pavelescu @ NavaC2

„Benjamin în Timișoara”. Autor KSELEQOQYNQYSHY

Juriul open call-ului: Andreea Snejana Simici, Daniela Constantin, Ana Adam, Rebecca Bedelean, Melinda Terek.

„Istoria, specificul și spiritul Timișoarei”. Autor Kaps Crew

„Istoria, specificul și spiritul Timișoarei”. Autor Ocu & Kero Zen (NOM - Novus Ordo Muralis)

„Istoria, specificul și spiritul Timișoarei”. Autor Sweet Damage Crew

Poem ilustrat în amintirea poetului Ion Monoran. Autor Ovidiu Batista

„(re)Birth 100” pictură murală aniversară Universitatea Politehnica Timișoara. Autor Mihai Zgondoiu și IRLO.

Ne-au ținut de cald și de urât versuri din poezia lui Tudor Crețu, Robert Șerban, Goran Mrakic, Aleksandar Stoicovici, Ana Pușcașu, Nicoleta Papp, Svetlana Cârstean, Marius Aldea, Sorin Gherguț și Adrian Bodnaru în cadrul componentei „Poezie de stradă”.

Bineînțeles, toate acestea au putut prinde contur cu ajutorul minunatei echipe din care au făcut parte:

Coordonator proiect:
Ionuț Suciu
Co-curator:
Andreea Săsăran
Asistent manager:
Melinda Terek
Manager producție:
Ovidiu-Florian Andriș
Asistent producție:
Bogdan Ciobanu
Curator „Poezie de stradă”:
Bogdan Munteanu
Comunicare & PR:
Isabella Andra Crețan
Narator, reporter:
Vlad Marko Tollea
Grafică:
Flavia Țună
Documentare video:
Electronic Resistance (Critsti Văduva - video, Octavian Horvath - sound)
Documentare foto:
Sebastian Tătaru



Ediția a II-a


A doua ediție Memoriile Cetății consolidează legăturile dintre oameni și poveștile cartierelor timișorene. Fie că suntem conștienți sau nu, împărțim fragmente de memorie cu străzile pe care le străbatem, cu porțile pe sub care trecem, cu oamenii pe care îi cunoaștem sau chiar cu cei care ne sunt străini.

În perioada 14-20 septembrie locuitorii orașului au avut ocazia să descopere − alături de artiști, personalități ale orașului și turiști − tipuri de intervenții artistice în spațiul public, aflate chiar sub ferestrele lor. 

Pentru că trecutul istoric este o componentă importantă a identității culturale, cei 30 de ani de la Revoluție au fost comemorați în cadrul acestei ediții. Pornind de la premiza că istoriile se completează una pe cealaltă, bazându-se pe martori și pe mărturii directe, artiști și localnici au încercat să contureze perspective personale asupra evenimentelor din ’89. Fragmente ale memoriei colective, care au supraviețuit timpului au fost transmise mai departe devenind o punte între generații, dar și un prilej de dezbatere și conștientizare a  însemnătății lor istorice. 

Intervenții în spații publice, picturi murale:

„Mira 1989”. Autor Lost.Optics

„+40-30-8”. Autor Horațiu-Cristian Pavelescu

„Red 1104”. Autor Bianca Stancu

„Dialog între trecut și prezent portretizat pe siloz”. Autor FISART: Alex Baciu, Corina Nani, Flaviu Roua, Irlo

„Fructul cunoașterii”. Autor LUX

„Ferma animalelor”. Autor KSELEQOQYNQYSHY

Juriul open call-ului: Andrei Condoroș, Corina Nani, Andreea Săsăran, Claudiu Toma, Mihai Zgondoiu.

Intervenții pe fântâni:

„Apă”. Autor Nava C2 / Rareș Moldovan, Ilie Duță, Dorian Bolca, Lorin Blaj, Eugen Țibuleac

Benzi desenate în stații RATT:

„Revoluția rătăcită”, „Revoluția printre rânduri”, „Furtuna uitării”. Autor Sorina Vazelina

Pictură pe tramvai. Autori: Alina Bohoru și Mircea Popescu. 

Teatru: Teatrul Portabil (proiectul Zile Roșii, Nopți Albe), Teatrul Labirint Asylum, (atelier Semne Scrise), Alex Popescu (atelier teatru Impro Memorii), Sebastian Dobrescu (atelier teatru sensorial), Centrul Cultural Replika București, Teatrul Auăleu (Ferma).

Concert: Choarda Liberă, MC Tina, Uțu Pascu, Vlad Trif, Brenn, Tavi Scurtu, Toni Kühn, Lucian Nagy, Horațiu Fâra, Zicu, Daniel-Silvian Petre, Ștefan Iordănescu, DJ Vasile, Octavian Horvath, Gabriel Álmási, Levi Molnár, Florin Fâra (VJ flo’), Dancelli.

Atelier Street Delivery: Florin Arhire

Story-tellers: Otilia Galescu, Ana Munteanu, Vlad Marko Tollea

Partenerii proiectului: FISART (Festivalul Internațional de Street Art Timișoara), The Secret Garden, Street Delivery Timișoara, Verde pentru Biciclete .

Mioara Sincelescu (Cerealcom), Sergio Morariu (FISART), Ana Munteanu (Verde pentru biciclete), Florin Fâra (The Secret Garden), Diana Petruț & Isabella Crețan (Cărturești), Ovidiu Zimcea, France Press, Kukilla, Alexandra Costea, Andrei Tonița, Serac Laurențiu, Radu Florin, Orlando Hegheduș, Anna Szolosi, Cristina Băldău, Daniel Tudora, Unicat Agency, Elvira Lupșa, Augmented Space Agency, Dumitru Ciobanu (președinte as. de locatari str. Lisabona 5/3), prof. Simona Ecaterina Bejan (directoare a Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Timișoara), prof. Veronica Adorian (directoare a Liceului de Arte Plastice Timișoara), Andreea Pătroi, Cristiana Șerpe, Emanuela Cristescu, Carla Schoppel, Daniel Buha, Octavian Focșan, Foto Oskar, STPT, Reals Company. 

Manager Proiect:
Ionuț Suciu
Director producție:
Bogdan Cotârță
Co-curatoare, coordonatoare proiect:
Andreea Săsăran
Comunicare și PR:
Diana Katharina
Coordonator program și asistent producție:
Horațiu Fâra
Coordonatoare artiști și voluntari:
Melinda Terek
Coordonatoare teatru și ateliere:
Mateea Marin
Grafică:
Flavia Țună
Tibor Novak:
IT
Editor și redactor catalog:
Raluca Țurcanașu
Tehnoredactare:
Vlad Răsuceanu
Documentare video:
Electronic Resistance (Critsti Văduva - video, Octavian Horvath - sound)
Documentare foto:
Sebastian Tătaru
PR TM2021:
Nicoleta Trifan


Voluntari ediția II-a:

Aurica Chisăliță, Vlad Nicolae, Duma Constantin, Otilia Sfetcu, Theodora Scurtu, Francesca Feraru, Carla Radu, Patricia Bogdan, Andrada Puiu, Gabriela Ciobanu, Mihai Moise, Cosmin Florin, Bogdan Bolda.


Ediția I


Prima ediție a Memoriilor Cetății a însemnat o serie de peste 40 de evenimente și activități culturale desfășurate în locurile în care timișorenii locuiesc, își fac cumpărăturile sau își duc copiii la școală. Oamenii au avut ocazia să vadă cum ia naștere o lucrare artistică, să se întâlnească cu artiști în drumul lor spre serviciu, să interacționeze cu ei. A fost evenimentul prin care localnicii s-au transformat din spectatori pasivi în participanți activi – și-au lăsat memoriile pe module, au pictat și au dat viață unui mozaic reprezentând vechea cetate a Timișoarei. Memoriile Cetății a încurajat asociațiile locale să meargă mai departe și să organizeze evenimente culturale în cartiere, creând emulație în locuri din oraș care păreau condamnate la ignoranță.

Memoriile Cetății 2018 a însemnat: Andreea Medar, Paula Duță, Scutaru Marcel, Mircea Popescu, Silvia Tripsa, Alin Popa, Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Toma Dan Iulian, Ana-Maria Ursu, Victor Dragos, Irlo Doidoi, Alex Boca, Sorina Vazelina, Fundatia Pentru Voi, Asociația Comunitară pentru Banat (Andrasy Noemi), FITT Timisoara, Cercetaşii României - Licos Timişoara, @Timisoara Saracens Rugby Club, Asociația Femeilor Rome „Pentru copiii noștri” (Letitia Mark), Druckeria, Asociatia Seniorilor din Municipiul Timisoara, Deutsches Kulturzentrum Temeswar - Centrul Cultural German Timișoara, Parasite Studio.

Juriul open call-ului: Diana Marincu, Corina Nani, Ovidiu Hrin, Sorin Ciurariu, Levente Kozma, Florin Lobonț.

Alte activități în cartiere: Teatrul Portabil, Școala de circ, Fanfara Brigăzii 18 Decebal, Liceul Teoretic Bartók Béla, Amaris Agni, Trupa Vest, Funky Hats

Mulțumiri speciale pentru STP, ADP, Verde pentru Biciclete, voluntarilor, oamenilor care ne-au oferit apă, prăjituri și ne-au ajutat cu diferite servicii aparent mici, dar cu mare însemnătate pentru noi.

Memoriile Cetății a fost despre voi toți, locuitorii Timișoarei!